skip to Main Content

Ceremonie in beperkte kring? Werk met de verbindende kracht van tekst en muziek.

Ceremonies in COVID-19 tijden. Niet makkelijk. Op het moment dat ik deze post schrijf, mogen maximaal 30 personen deelnemen aan een huwelijksceremonie of begrafenisritueel. Dat brengt vaak moeilijke, snoeiharde keuzes met zich mee. En dan hebben we het nog niet over de afstand die je moet bewaren, op een moment waarop je elkaar het liefst in de armen zou vallen.

Verbinding is hét woord bij ceremonies. We verbinden ons als gemeenschap met elkaar rondom iemand, rondom een koppel, in gevoelens van vreugde, verdriet, hoop of gemis.

Teksten kunnen de behoefte aan fysieke nabijheid nooit helemaal opvangen. Maar ze kunnen wel troost bieden en mensen aanwezig maken die er niet bij kunnen zijn.

Enkele losse ideeën:

  1. Kaartjes
    Vraag aan al wie er niet bij kan zijn om een kaartje te sturen en maak die zichtbaar op een centrale plek in de ceremonie
  2. Woorden-ketting
    Vraag aan al wie er is en al wie er niet is om een woord over de persoon of personen voor wie de ceremonie is. Schrijf die woorden groot en duidelijk op mooie kaartjes en maak er een ketting mee die je kan ophangen of neerleggen op een centrale plek in de ceremonie
  3. Gedicht of lied met de woorden van aanwezige en afwezige dierbaren. Verzamel woorden, zinnen en maak er een gelegenheidsgedicht, verhaal of lied van, al dan niet op een bestaande melodie. Film het moment waarop dit wordt gelezen of gezongen en stuur dat naar iedereen die er niet bij kon zijn.
  4. Verhalen bij voorwerpen. Vraag aan alle mensen die er niet bij kunnen zijn om een voorwerp te fotograferen dat hen doet denken aan de persoon of personen in kwestie. Wie wil kan er ook een verhaal bij vertellen, op papier of op video. Maak een mooie collage hiervan voor alle dierbaren.

Wil je graag hulp bij het personaliseren van je ceremonie met gelegenheidsteksten of songs, al dan niet gebaseerd op de input van dierbaren? Neem gerust contact met me op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top