skip to Main Content

Farida’s Dans – Corporate Rituals bijeenkomst Oktober 2017

Corporate Rituals is een co-creatie van een groep consultants die onderzoeken hoe oude wijsheden op een respectvolle manier geïntegreerd kunnen worden in het proces van team- en organisatieontwikkeling. Dit initiatief wil mensen inspireren en steunen om hier verder stappen in te zetten.

De bijeenkomst op 3 oktober in Kongingsteen was bijzonder. ‘Sporen van tijd’ was de titel: verwelkom de wijsheid van je lichaam. We hebben het gehad over de corporate kant. Absoluut. Maar de meest beklijvende inspiratie van de dag kwam voor mij van Farida Nabibaks, een Nederlands vrouw met Surinaamse roots. Zij opende onze bijeenkomst met een indrukwekkende rituele dansvoorstelling.

Zelf schrijft ze hierover: Een vrouwelijke afstammeling van deze onderdrukte culturen probeert met de slavernij geschiedenis in het reine te komen. Ze staat in de rij van diegenen die vóór haar geleefd en geleden hebben. Ze voelt wat zij hebben gevoeld. Hun pijn, hun onzichtbaarheid en inferioriteit, dat er geen weg hier vandaan leidt. Een oud gebed, ooit verboden, wordt gehoord. Een ritueel gezien. Het is alsof zij, haar voorouders, hier leven door haar. Uiteindelijk voelt ze hun kracht. Of is ze het zelf?

Door haar spreekt de onderstroom.
Die van het oude kolionalisme.
En die van het huidige.
Want dat is de vraag die bij mij blijft hangen: waar doen we nog steeds meer van hetzelfde, herhalen we oude patronen, handelen we met blinde vlekken. Globaal, lokaal, familiaal, in onszelf? Wat en wie kolionaliseren we iedere dag? Wat vraagt om gezien te worden? Bevrijd te worden? Welke onderstroom wil zichtbaar worden?

Dank Farida. Voor jou dit gedicht dat ik de dag zelf schreef.

Farida’s dans

Je neemt jouw plek
en met jou deint de wereld in en uit.
Je voelt de pijn
en met haar zwijgt de tijd niet langer.
Water word je,
een ingewijde in verboden weten,
onmondig verlangen,
onzichtbaar verzet.
Als liefdevol strijdend gebed
verbind je velden, doorbreek je een keten.
Als fysieke baken
dans je onze sporen die blindelings raken.
Je neemt jouw plek
en met jou deint de wereld in en uit.
Je voelt de pijn
en met haar zwijgt de tijd niet langer.
Stien Michiels
Corporate Rituals
3 oktober 2017
Domein Koningsteen

SaveSave

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top