skip to Main Content

Online Luistercirkels

De reacties op al het online werken en vergaderen lopen uiteen. Van ‘werkt beter dan ik dacht’ tot ‘ik ben suf gezoomd, geskypet, ik wil opnieuw echt contact’. Dat het vermoeiender is om online te vergaderen, is duidelijk, en de redenen en remedies worden door velen opgelijst, onder meer door participatie-expert Levuur.

Een van de redenen die ze noemen is dat het minder gemakkelijk is om de ander als een ‘compleet persoon’ te zien.* Offline gebeurt dit vaak spontaan, bijvoorbeeld bij de koffiemachine, of tijdens een lunch. We horen elkaars verhalen en delen wijsheid zonder erover na te denken, waardoor we sterke verbindingen opbouwen die ons door alle uitdagingen heen helpen waar we als team voor staan.

Onlangs sprak ik met een manager over de situatie en zij zei: wat voorheen belangrijk was, is nu nog belangrijker, en dat is werken aan het opbouwen van een sterk team, dag na dag.

Daarom bied ik een mini-teambuilding aan. Een online luistercirkel van ongeveer 2 uur waarin we samenkomen rondom een ‘hot topic’, met storytelling als vorm. Geen oeverloos en sufmaken praten, maar een geritualiseerd proces met afwisselend verhalen en stiltes. Een oefening in luisteren en delen. Inclusief intake, besluitvormingsproces, voorbereidend traject en nazorg. Met als bijzondere extra: een creatieve oogst van de cirkel in de vorm van een poëtische observatie.

In organisatie-contexten gaan we voortdurend in interactie op actie-, kennis- en ideeën niveau. Dankzij deze interactie krijgen we dingen voor elkaar. Tijdens een luistercirkel nodig ik jullie uit om elkaar op een ander niveau te ontmoeten. Om een thema niet met ideeën, acties of kennis aan te pakken, maar ernaar te kijken vanuit de wijze bril van levenservaring en verhalen. Storytelling dus.

Een voorbeeld van storytelling
Tijdens een opleiding leiderschap hadden de deelnemers het moeilijk om tijdens een groepsopdracht het voortouw te nemen. Ze wilden niet ‘bazig’ overkomen. Ik vertelde hen het verhaal over Aline, een toneelstuk dat ik heb geschreven en geregisseerd.

Van de vier personages was er één die elke keer weer de boel op gang moest trekken. De actrice die haar speelde, was absoluut fantastisch. Op de première tenminste. De tweede avond speelde ze met een energieniveau onder nul. Het stuk viel op zijn gat. Toen ik haar daarna vroeg wat er scheelde, bekende ze me dat ze zoveel complimenten had gekregen na die eerste opvoering, dat ze bang was dat ze de aandacht wegtrok van haar medespelers. Dus had ze besloten wat ‘minder energiek’ te spelen. “Lieve schat”, zei ik haar (zo noemen acteurs elkaar soms wel eens), “wil je morgen op de laatste opvoering alsjeblieft schitteren als nooit tevoren? Niet omdat je beter bent dan de anderen. Maar omdat jouw schittering de anderen laat schitteren!”
Die laatste voorstelling was een daverend succes.

De workshop deelnemers hadden de boodschap begrepen. De volgende opdracht hebben ze geschitterd en elkaar laten schitteren.

Hier werken we aan:

 • Een thema dat jullie aanbelangt
 • Participatieve besluitvorming: jullie bepalen samen of jullie dit avontuur aangaan
 • Luisteren met aandacht, ook online : hoe doe je dat?
 • Spreken met intentie aan de hand van storytelling
 • Reflectie en vertaling naar concrete inzichten m.b.t. het thema

Zo bouwen we het op:

 • Is dit wel een goed idee voor mijn team? We bespreken dit vrijblijvend online. (met een kernteam, maximum 2 personen) Samen beslissen we of dit nu de juiste vorm is voor het team. Indien ja, dan bepalen we het thema. We bekijken ook met welk online platform we kunnen werken. Standaard gebruik ik Zoom omdat het een aantal fijne en handige features heeft, maar ik pas me uiteraard aan indien jouw organisatie een ander platform verkiest.
 • Wat is het precies en hoe vertel ik dit aan de rest van het team? Een storytelling cirkel geeft jullie als team de gelegenheid om met elkaar te verbinden rondom een thema dat jullie aanbelangt. Het is ook een oefening in (nog meer) luisteren met aandacht en delen met intentie. Ik bezorg jullie een videobericht om het proces te kaderen en het team uit te nodigen om samen een besluit te nemen: we gaan ervoor of niet. Jullie leggen zelf aan het team uit welk thema jullie gekozen hebben en waarom.
 • Wat als niet iedereen akkoord gaat of het moeilijk heeft met de vorm of het thema? Om een online storytelling cirkel te doen slagen, is het belangrijk dat iedereen mee aan boord is. Ik begeleid jullie daarom op afstand bij een besluitvormingsproces. Ik bezorg jullie een uitgeschreven proces en coach online coaching 2 teamleden om dit proces intern te begeleiden. Doel: bezorgdheden en bezwaren worden benoemd en aangepakt. Indien nodig zoeken we in een tussentijds online opvolgingsgesprek met het kernteam naar aanpassingen en oplossingen. Indien het uiteindelijke voorstel niet wordt aanvaard door het team, betekent dit dat er iets anders nodig is. Dat kunnen we samen bespreken.
 • We gaan ervoor! Hoe bereiden we ons voor? Ik bezorg jullie een voorbereidend document waar ieder teamlid individueel mee aan de slag kan. Het bevat tips en oefeningen rondom luisteren en storytelling.
 • D-Day! Ik begeleid – al dan niet samen met een collega die instaat voor de technische facilitatie – de storytelling cirkel en sluit af met een poëtische observatie.
 • Dat was fijn, deugddoend, diepgaand, interessant, helemaal anders dan ik had verwacht… En nu? Ik bezorg jullie de creatieve oogst van de cirkel, een evaluatie en een aantal vragen die jullie in de eerstvolgende teammeeting samen kunnen bespreken zodat jullie kunnen uitspreken wat er precies is binnengekomen en een link kunnen leggen met jullie dagelijkse realiteit.
 • Die poëtische observatie was super! Wat kunnen we daar nog meer mee doen? Poëzie is een manier om op een gebalde manier aandacht te schenken aan diepere wijsheden die – al dan niet in woorden – gedeeld worden in zo’n cirkel, zodat ze langer blijven hangen. Je kan het gedicht dat ontstaan is tijdens de cirkel in een mooie visuele vorm laten gieten en aan iedereen bezorgen. Je kan er het team zelf op laten verder werken, misschien wil iemand er wel een tekening bij maken, of wil iemand anders een strofe toevoegen. Ik kan deze observatie ook zelf nog verder uitdiepen en er een lied van maken. Of je laat het gewoon los, en neemt het enkele maanden later nog eens vast. Hoe staan jullie er nu tegenover? Wat passen jullie nog steeds toe? Wat is veranderd? Wat is ondergesneeuwd geraakt? Welke zin is je bijgebleven? Wat heeft je geholpen?

* Naar mijn aanvoelen is dit ook offline vaak een probleem in organisaties, door tijdsdruk of een overheersend mechanische kijk op de mens. (als radartjes in een machine of cijfertjes op een xls sheet). Af en toe stilstaan en stock nemen van de mens achter de mens is cruciaal. Daarom bied ik ook luistercirkels aan in levende lijve, al dan niet als onderdeel van een leertraject of teamdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top